Kom ik in aanmerking voor een voedselpakket?

Onze voedselbank helpt mensen die tijdelijk niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Of je in aanmerking komt voor hulp van de voedselbank, hangt af van hoeveel je maandelijks overhoudt voor eten en drinken. Eenvoudig gezegd werkt het zo: we tellen alle inkomsten op. En trekken daar vaste lasten vanaf. Denk daarbij aan huur, water en licht. Er blijft dan een bedrag over voor boodschappen en kleding. Is dit bedrag lager dan ons ‘normbedrag’? Dán helpen we je graag.

Voorbeeld

Ben je bijvoorbeeld alleenstaand en houd je minder dan € 315,- over voor eten en kleding? Dan kom je in aanmerking. Die € 315,- is ons normbedrag voor een alleenstaande zonder kinderen. De normbedragen zijn per maand. De hoogte hangt af van de grootte van je gezin.

Kom gerust langs bij een uitdeelpunt van de voedselbank bij jou in de buurt. Daar bekijken we samen hoe we je kunnen helpen.

Onze voedselbank helpt elke week bijna 1000 mensen, dat zijn ruim 335 huishoudens.

Dat hangt af van de grootte van een huishouden. Grotere gezinnen krijgen meer producten mee naar huis.

We streven er naar elke week 30 gezonde producten uit te delen aan een huishouden van 2 personen. Grotere huishoudens krijgen meer.

Dat verschilt per pakket en per week. De voedselbank is afhankelijk van de landelijke en regionale donaties. De schijf van 5 staat hoog in het vaandel, de voedselbank streeft ernaar wekelijks 30 gezonde producten uit te delen.

Als je het voedselpakket niet kunt ophalen kan je iemand anders sturen, maar dan wel graag met een door de jouw ondertekend briefje.

Als het voedselpakket niet afgehaald wordt, om wat voor reden dan ook, dan moet U zich telefonisch afmelden. Telefoon 06 – 30 32 22 55

Of je in aanmerking komt voor hulp van de voedselbank, hangt af van hoeveel je maandelijks overhoudt voor eten en drinken. Eenvoudig gezegd werkt het zo: we tellen alle inkomsten op. En trekken daar vaste lasten vanaf. Denk daarbij aan huur, water, gas en licht. Er blijft dan een bedrag over voor boodschappen en kleding. Is dit bedrag lager dan ons ‘normbedrag’ van 315 euro ? (jan. 2024) Dán helpt de voedselbank graag.

Ja, deze zijn voor alle voedselbanken hetzelfde. Jaarlijks bepalen de 172 voedselbanken de toelatingscriteria.

Ja zeker. Veel zelfs, 45% van de mensen die we helpen is kind. Voedselbanken vinden het onacceptabel dat er in Nederland kinderen zijn die honger hebben. Dat kinderen met honger naar school gaan. Het komt het overal in Nederland voor: op dorpsscholen en in achterstandswijken, in de grote steden en op het platteland. Soms zijn er meer dan 20 van deze schrijnende gevallen per klas Elk jaar helpen de voedselbanken duizenden kinderen aan eten. Vorig jaar maar liefst 29.000.

Voedselbanken streven ernaar om te voldoen aan de Richtlijnen van de Schijf van Vijf. Daarbij zijn we wel afhankelijk van wat we gedoneerd krijgen, omdat wij geen voedsel inkopen maar voedselverspilling tegengaan. Bij het samenstellen van voedselpakketten voor gezinnen, proberen we rekening te houden met de leeftijd en het aantal kinderen. Er is veel onderzoek gedaan naar het belang van voldoende en gezonde voeding bij kinderen. Met een lege maag naar school gaan is niet bevorderlijk voor de leerprestatie en groei van een kind. Kinderen die opgroeien in armoede lopen een verhoogd risico zelf later ook in een situatie van armoede terecht te komen. Sinds 2015 werkt Voedselbanken Nederland officieel samen met Stichting Jarige Job. Daardoor ontvangen kinderen van de voedselbank op hun verjaardag een doos vol verrassingen.

Helaas moeten wij strakke criteria hanteren om mensen in aanmerking te laten komen voor voedselhulp. Voedselbanken willen de criteria graag verruimen, maar ontvangen nu nog niet genoeg voedsel om alle mensen die honger hebben van voedsel te voorzien. Mensen die net boven de criteria uitkomen komen niet in aanmerking voor voedselhulp. Twijfel je of jij in aanmerking komt? Bel gerust naar de voedselbank.